Šta je Retinol i zašto je dobar za vašu kožu?

blank

Nemojte dozvoliti da vas različite priče obeshrabre! Retinol bi mogao postati deo vaše svakodnevne rutine nege kože. Evo činjenica koje će retinolu dati priznanje koje zaslužuje. Retinol je jedan od onih termina koji se često spominju u svetu nege kože, i to s razlogom! To je proizvod o kojem svi sa oduševljenjem govore.

Retinol zaista može transformisati vašu kožu, ali (i ovo je važno) samo ako ga koristite na pravi način.

Iako je retinol moćan, mnogi se plaše crvenila, perutanja ili suvoće – zbog priča koje bude sumnju. Postoje različite jačine proizvoda s retinolom i da biste postigli najbolje rezultate, važno je da pronađete onaj koji odgovara vašoj koži. Ako vam sve ovo zvuči zbunjujuće, ne brinite, tu smo da sve razjasnimo.

Dubinski raskrinkan: Šta je Retinol?

Bitno je zapamtiti da je svet retinoid-a prilično komplikovan. Postoji mnoštvo različitih vrsta i koncentracija. Mi ćemo se fokusirati na retinol, koji dolazi od vitamina A.

Ako niste znali, vitamin A nije samo koristan za vid, već ima i dosta drugih važnih uloga, uključujući rast ćelija kože. Pošto telo ne može samo da proizvede ovaj vitamin, važno je unositi ga kroz hranu, posebno kroz namirnice životinjskog porekla poput mlečnih proizvoda, govedine, ribe i džigerice. Voće, povrće i ulja takođe su bogati vitaminom A.

Kada je reč o nezi kože, retinol se obično koristi u obliku seruma, gela, krema ili hidratantnih proizvoda.  Na većini proizvoda s retinolom, videćete izražen procenat retinola. To je jačina proizvoda i važno je da obratite pažnju na to. Proizvodi za negu kože obično sadrže do 2% retinola, ali za veće doze je pametno posavetovati se sa dermatologom. O tome ćemo više pričati kasnije…

Evo kako retinol deluje kada se nanese na kožu: on se upija kroz epidermis, spoljni sloj kože, zatim prodire dublje u sloj ispod njega ili dermis. Tu, retinol počinje da deluje tako što neutrališe slobodne radikale koji mogu oštetiti ćelije kože, istovremeno podstičući proizvodnju kolagena i elastina, proteina koji daju koži čvrstinu i mladolik izgled.

Mitovi i činjenice o Retinolu

Zablude o retinolu razrešene!

Verovatno ste se već našli u situaciji “pogrešnih očekivanja”, samo da bi kasnije shvatili da ste bili u zabludi. Ako se sada suočavate s istom dilemom oko retinola zbog netačnih informacija, pravo je vreme da zajedno otkrijemo istinu o njemu!

Mitovi o Retinolu

 • Retinol zahteva određen period prilagođavanja. Retinol se neretko smatra krivcem za izazivanje jake iritacije kao što su perutanje i pojava bubuljica dve do četiri nedelje nakon početka tretmana. Ipak, ovo nije uvek slučaj; da, može se desiti da dođe do perutanja ili crvenila kada prvi put počnete da koristite retinol. Ovi efekti se mogu umanjiti, tako što ćete na početku krenuti sa niskom dozom retinola jednom ili dva puta nedeljno.
 • Nije preporučljivo nanositi retinol oko očiju. Tanak sloj kože oko očiju lako i brzo upija retinol, što može izazvati reakcije poput upale i crvenila kože. Ali, to ne znači da ne bi trebalo koristiti retinol oko očiju. Samo je potrebno dobro hidrirati taj deo i koristiti zaštitu od sunca na tom području.
 • Retinol pilinguje kožu. Još jedan efekat koji se često pogrešno pripisuje retinolu je da uklanja mrtve ćelije kože, slično kao piling. Međutim, retinol deluje drugačije od pilinga. Dok piling uklanja površinski sloj kože, retinol prodire dublje u slojeve kože kako bi podstakao brže obnavljanje ćelija.
 • Retinol mora biti koncentrovan u većoj meri kako bi dao rezultate. Jači retinoidi smatraju se moćnijim u rešavanju određenih problema kože od proizvoda koji se mogu nabaviti bez recepta, pa neki korisnici pokušavaju sa većom dozom retinola. Ali možete koristiti proizvode sa nižom dozoma retinola će vam i dalje pružiti anti-age i borbu protiv akni kakvu želite.
 • Retinol se obično koristi kao proizvod protiv starenja kože. Korišćenje retinola smanjuje efekte starenja poput sitnih linija i bora. Zbog toga su rešenja protiv starenja koja nudi retinol obično naglašenija od njegovih drugih benefita, ali ovaj sastojak je takođe dokazano efikasan u izjednačavanju tena i teksture kože, kao i tretiranju akni.
 • Svi proizvodi sa retinolom su isti. Retinol spada u klasu retinoid-a, pa je uobičajeno staviti ga u isti koš sa retinal-om i retinoičnom kiselinom, kao i tretinoin, sintetički retinoid. Međutim, ovi derivati utiču na kožu na različite načine i daju različite rezultate.

Činjenice o Retinolu

 • Retinol je bezbedan za svakodnevnu upotrebu. Antioksidativna svojstva retinola čine ga idealnim za dnevnu upotrebu, bez obzira da li je dan ili noć. Bitno je koristiti proverene proizvode s retinolom. Na primer, naš Skin Cycling Retinol Serum je poseban jer ne uzrokuje perutanje ni na najosetljivijim delovima lica. Zahvaljujući tehnologiji mikrodoziranja, deluje nežno, ali pruža sve prednosti retinola na najbolji način.
 • Možete, i trebalo bi, početi koristiti retinol u ranim dvadesetim. Čekanje na prve znakove starenja pre nego što retinol postane redovan deo nege kože je kontra-produktivno. Starija koža reaguje sporije u procesu regeneracije, zbog čega retinol mora duže da se koristi. Najbolje je početi s niskom koncentracijom retinola u ranim dvadesetim godinama i postepeno prelaziti na jače formulacije.
 • “Previše retinola” može izazvati iritaciju kože. Prekomerna ili nepravilna upotreba proizvoda za kožu nikada nije preporučljiva. U slučaju retinola, iritacija može nastati kod dugotrajne upotrebe visokih doza. Promene u boji kože, oticanje ili pogoršanje akni mogu se javiti kod manje od 10% korisnika. Da bi se to izbeglo, retinol se nanosi samo jednom ujutru ili uveče, počevši s niskom dozom.
 • Strpljenje i doslednost – ključni saveznici retinola. Nema brzog rešenja za dobru negu kože, a posebno kada je reč o retinolu. Pošto retinol deluje na dubljem nivou podržavajući rast ćelija i proizvodnju kolagena, rezultati mogu potrajati i do 12 nedelja. Takođe, prva dve do četiri nedelja se smatraju periodom prilagođavanja vaše kože, što može biti obeleženo osećajem zatezanja ili suvoće kože.
 • Možete biti na suncu dok koristite retinol. Kako bi iskoristili sve benefite retinola, važno je preduzeti odgovarajuće mere opreza, uključujući nanošenje sunčane zaštite. Iako retinol ne dovodi do povećane sklonosti opekotinama od sunca, važno je redovno koristiti zaštitu od sunca, pogotovo jer će tvoja koža verovatno biti osetljivija tokom prvih nedelja korišćenja retinola.
 • Retinol bi trebalo izbegavati tokom rane trudnoće. Zbog važnosti vitamina A u razvoju fetusa, upotreba proizvoda s vitaminom A poput retinola može uticati na razvoj deteta. Iako je rizik nizak, kako pokazuju nedavna istraživanja, najbolje je izbegavati ga, posebno tokom ranijih stadijuma trudnoće.

Kako Retinol deluje na vašu kožu?

Fleksibilnost retinola u rešavanju različitih problema kože potvrđena je naučnim istraživanjima.

Smanjuje fine linije i bore stvarajući puniji izgled kože. Kada se nanese, retinol prodire i ostaje u epidermisu i dermisu, podstičući proizvodnju kolagena u koži. Kao rezultat, koža deluje punije i čvršće, dok znaci starenja, poput sitnih linija i bora, postaju manje vidljivi.
Retinol podstiče brže obnavljanje ćelija kože. Dok nove ćelije kože rastu, mrtve se uklanjaju i zamenjuju mlađim, zdravijim ćelijama. Na taj način, koža postaje glađa i mekša.
Čisti zapušene pore kod problematične i masne kože, sklone aknama. Retinol na površini kože pomaže u čišćenju pora od nečistoća i viška ulja, što rezultira kožom bez bubuljica i nepravilnosti.
Pospešuje izbeljivanje tamnih fleka od sunca i podstiče obnovu oštećene kože. Zdrava koža ima ravnomeran ton, a tu retinol daje odlične rezultate. Redovna upotreba pomaže u smanjenju pigmentacije kože, kao što je bilo kod učesnika studije iz 2020. godine koji su osam nedelja koristili retinol serume.
Obnavlja ćelije kože i pruža koži sjaj i mladolik izgled. Zbog ubrzanog obnavljanja ćelija kože, retinol pruža koži sjaj i mladolik izgled.
Poboljšava elastičnost kože unapređujući njenu ćelijsku strukturu. Kao derivat vitamina A, retinol ima sitne molekule koje se vezuju za DNK i stimulišu ćelijske aktivnosti u zdravoj koži.
Pomaže kod bubuljica jer deluje protiv upala. Osim što uklanja nečistoće sa površine kože, retinol sprečava molekule koje izazivaju upalu da prodru u pore. Tretmani za akne koji koriste retinol bili su predmet više studija, a rezultati su dosledni: retinol je siguran i efikasan.

Mlađi izgled kože uz pomoć retinola – da moguće je!

Efekti retinola na kožu su dalekosežni. Kada se pravilno koristi, retinol može delovati kao sredstvo protiv bora, borac protiv nepravilnosti i pigmentacija, regenerator ćelija i mnogo više. Naravno, uvek je sigurnije posetiti dermatologa kako biste osigurali efikasnost ovog visoko cenjenog sastojka za negu kože u vašem slučaju.

Verovatno će vam doktor preporučiti da počnete sa blagim proizvodom koji sadrži retinol. Skin Cycling Retinol Serum je odličan izbor, jer ima pravilnu jačinu doze za vaše dnevne potrebe retinolom. Zakažite besplatne konsultacije kože putem poruke na Hedera Vita Instagram profilu.

Update cookies preferences