Skip to main content

Hedera Vita - Made with love!

lepa i negovana kosa baner

Lepa i negovana kosa

Kosa je jedan od bitnih elemenata koji nas mogu učiniti privlačnim. Čista, negovana kosa, bez oštećenja i uz to lepo stilizovana, ostavlja dobar utisak o osobi, o njenoj urednosti i eleganciji.

Kosa raste oko 0,4 mm dnevno, dok 100 – 200 dlaka opadne svakog dana. Dlaku čine dve različite strukture: folikul živi deo dlake lokalizovan ispod kože i osovina dlake – potpuno keratniziran, neživi deo koji se nalazi iznad površine kože (1). Kosa se formira iz folikula, malih jamica smeštenih u koži. Iako se kao duboki džepovi protežu čak do drugog sloja kože – dermisa, folikuli nastaju i ostaju deo površinskog sloja kože – epidermisa. Postavljeni su pod određenim uglom u odnosu na kožu i uvek ih prate žlezde koje luče sebum i mišići zatezači. 

Kosa se formira od ćelija koje se dele u blizini baze folikula. Kod kose koja raste, u ovom regionu rasta kose, broj ćelija se svakodnevno udvostruči (2). Kod ljudi, u proseku postoji 5 miliona folikula, a 100 000 se nalazi na skalpu. Osovina dlake se sastoji od tri sloja: kutikule, korteksa i medule koja može i ne mora uvek biti prisutna. Kutikula ima veoma bitnu zaštitnu ulogu i odbrambenu funkciju od fizičkih i hemijskih uticaja. 

Ćelije kutikule su ravne ili četvrtastog oblika i čvrsto su spojene sa ćelijama korteksa. Korteks čine keratinska vlakna mikro i makrofibrili koji čine skoro 50% materijala korteksa. Korteks čini najveći deo osovine dlake i sadrži pigment melanin. Medula je prisutna u središnjem delu osovine dlake i to pre svega u grubim vlaknima. U meduli se nalaze proteinske strukture, aminokiseline i citrulin (1). 
 

Održavanje zdravog izgleda kose i njeno ulepšavanje je veoma kompleksno (3). Za to su razvijeni različiti proizvodi koji se mogu svrstati u određene grupe: šamponi, kondicioneri, proizvodi za privremeno stilizovanje kose, proizvodi za trajno stilizovanje kose i farbe za kosu (4). 

Šamponi imaju osnovnu funkciju čišćenja kose i skalpa od sebuma, nečistoća, komponenti znoja, mrtvih ćelija kože, proizvoda za stilizovanje i uklanjanje mirisnih materija (3, 4). Sekundarna funkcija šampona je da kondicioniraju kosu (3) tj. da je učine mekom, lakšom za češljanje i zaštite je od oštećenja. Pored toga daju volumen kosi i čine da kosa prijatno miriše (4). 

Kondicioneri za kosu mogu da budu tipa 2 u 1, da se ispiraju sa kose ili da ostaju na kosi. Njihova osnovna uloga je da ostave dovoljno lubrikantnog materijala na kosi tako da značajno smanje koeficijent trenja na površini dlake, čime se poboljšava raščešljavanje i stilizovanje kose, kosa postaje glatka i sjajnija, daju osećaj mekoće, redukuju statički elektricitet, sprečavaju mehanička oštećenja kose (4).

Proizvodi za privremeno stilizovanje kose (sprejevi za kosu, pene, gelovi, losioni, voskovi, pomade) baziraju se na mnoštvu različitih polimera za stilizovanje kao što su PVP, PVP/VA i drugi. Oni povezuju vlakna kose i tako održavaju kosu u željenom obliku (4).

Proizvodi za trajno stilizovanje kose (proizvodi za trajno kovrdžanje, trajno ispravljanje, za relaksaciju kose) podrazumevaju korišćenje hemijskih supstanci koje reaguju sa kosom, kao što su tioglikolat, formaldehid, natrijum hidroksid, pa dolazi do trajne rekonfiguracije kose tako da se održi željeni novi stil (4).
Nega i lepota su imperativ naših proizvoda. Tako je i sa proizvodima za kosu. Iz bogate ponude izdvajamo posebno dizajniranu kolekciju PROVITAMINE IMMUNO COMPLEX za čišćenje, negu i ulepšavanje suve i oštećene kose koja obuhvata šampon, masku, kapi i mleko za kosu. 
 

Šampon je formulisan sa blagim surfaktantima nežnim prema suvoj i već oštećenoj kosi. Odlično uklanja nečistoće, tako da dodatno ne isušuje i ne oštećuje kosu. Obogaćen je beta-glukanom koji ima antioksidantni i umirujući efekat na kožu glave i kosu. Pored toga sadrži ricinusovo ulje i ekstrakt koprive koji zajedno sa vitaminima doprinose jačanju kose od korena do vrhova. Kako suva i oštećena kosa zahtevaju intenzivnu negu koju šamponi ne mogu obezbediti, jer se kratko zadržavaju na kosi, formulisali smo specijalnu masku za kosu. 

PROVITAMINE IMMUNO COMPLEX maska za kosu dopunjuje šampon, popravlja oštećenu kosu, hrani je i neguje.

Još jedan izuzetan proizvod iz ove kolekcije je i PROVITAMINE IMMUNO COMPLEX Mleko za kosu 10 u 1. Može se koristiti svakodnevno, bez ispiranja. Mleko omogućava lako raščešljavanje i oblikovanje kose, štiti je od oštećenja i isušivanja i negativnih efekata spoljašnje sredine (UV zraka, toplote, slobodnih radikala, itd). Ono pruža intenzivnu, dugotrajnu negu oštećenoj kosi, čini je glatkom, sjajnom, mekom i zanosnom.

U našoj kolekciji za suvu i oštećenu kosu nalaze se i kapi za kosu (PROVITAMINE IMMUNO COMPLEX Renewing Hair Elixir) pre svega namenjene za suve i oštećene krajeve. Obogaćene su uljima makadamije i jojobe i hidrogenizovanim farnezenom (Neossance® Hemisqualane), izuzetno laganim emolijensom prirodnog porekla koji je odlična zamena za silikone. Zahvaljujući njemu formulacija ima finu teksturu, lako se nanosi na kosu i dobro raspoređuje preko vlasi. Ova kombinacija emolijenasa štiti kosu i krajeve od oštećenja, pucanja i lomljenja, dok UV filter pruža dodatnu zaštitu od UV zračenja. 

Sa PROVITAMINE IMMUNO COMPLEX kolekcijom za suvu i oštećenu kosu obezbedićete potpun tretman za revitalizaciju kose i postići njen zdrav i privlačan izgled.

Reference:
1.    Erdoğan B. Anatomy and Physiology of Hair. In: Kutlubay Z, Serdaroglu S. (eds). Hair and Scalp Disorders. Zagreb: InTech; 2017. pp. 13-29.
2.    Bell JW, Whewell CS. Structure and properties of hair and related materials. In: Hibbott HW. (ed). Handbook of Cosmetic Science: An Introduction to Principles and Applications. London: Pergamon Press Ltd.;1963. pp. 23-45.
3.    Draelos ZD. Essentials of Hair Care often Neglected: Hair Cleansing. Int J Trichology. 2010;2(1):24–9.
4.    Giles M. A brief introduction to hair and science of care hair products. Innospec touching everyday lives presentation. 2016.
 

Dostava
Besplatna dostava

za porudžbine veće od 3000rsd

Call
Call centar

Radnim danima 08-16h, Subotom 08-14h
+381 69 /302-99-93

Kamion
Dostava u roku od 48 sata

na teritoriji cele Srbije