Skip to main content

Hedera Vita - Made with love!

Serumi za negu kože lica – uloga, prednosti i nedostaci

Serumi postaju sve važnija kategorija na tržištu proizvoda za negu kože lica.

 

Iako je tradicionalno medicinski termin koji se odnosi na biološke tečnosti, reč „serum“ potiče od latinske reči serum što znači vodenasta tečnost ili surutka. Kozmetička industrija usvojila je termin serum da bi opisala koncentrovane formulacije za negu kože na bazi vode sa visokim nivoom “aktivnih” sastojaka. Konvencionalne hidratantne emulzione sisteme sa ovom karakteristikom je teško dobiti zato su serumi često jednostavnije formulacije (1). Međutim, serumi sadrže sastojke u visokim koncentracijama koji su skuplji od sastojaka za kontrolu viskoziteta prisutnih u kremama, pa su zato i najskuplji proizvodi koji se nalaze u linijama za negu kože. S druge strane, jedno pakovanje seruma može trajati mesecima ako se pravilno primenjuje, jer je svega nekoliko koncentrovanih kapi dovoljno da se postignu izuzetni efekti na koži.

Prednost seruma je pre svega u njegovim performansama. To su lagane tečnosti koje koža brzo i lako apsorbuje i njihovom upotrebom se postiže dugotrajno održavanje hidratacije kože (2). Za razliku od krema, serumi nisu opterećeni masnim, okluzivnim supstancama poput vazelina i mineralnog ulja koji sprečavaju isparavanje vode i tako održavaju vlažnost kože. Dodatno, serumi su nisko viskozne tečnosti pa sadrže i manje sredstava za zgušnjavanje i kontrolu viskoziteta. Većina seruma je na bazi vode i ne sadrže ulja. Zbog svega toga, serumi su posebno pogodni za negu kože masnog tipa, a uz to su i prijatni za primenu i neprimetni na koži. Svi serumi deluju tako da povećavaju hidrataciju kože, ali često je to njihova sekundarna uloga dok su primarno namenjeni da deluju protiv tankih linija, bora, pigmentacija (2), akni, slobodnih radikala (3), itd. Na primer, serum sa vitaminom C za ujednačavanje tena i protiv hiperpigmentacija može ciljati tanke linije u području oko očiju i može se koristiti zajedno sa konvencionalnim hidrirajućim emulzionim sistemom. Hidratantno delovanje seruma u ovom slučaju bilo bi sekundarno u odnosu na njegovu primarnu ulogu i efikasnost. S druge strane, serum može biti zasnovan na moćnom hidrirajućem sastojku kao što je hijaluronska kiselina, pa bi njegova primarna uloga bila da hidrira kožu i u ovom slučaju performanse seruma mogu biti bolje od konvencionalnih hidratantnih emulzionih sistema (1).

Različita ispitivanja u kojima su praćeni efekti seruma pokazali su da koža veoma dobro toleriše serume i obično nema neželjenih reakcija na njih. Takođe, potvrđena je i veoma visoka efikasnost seruma (2, 4-8). Ispitivanjem korisnika koji su koristili hidrirajući serum tokom dve nedelje potvrđeno je da nakon upotrebe seruma dolazi do povećanja glatkoće i vlažnosti kože, poboljšava se njena tekstura, povećava se sjaj kože, pa koža izgleda podmlađeno i zdravije, mekanije i podantnije. Kliničkom procenom takođe je potvrđeno da se redukuje suvoća kože i da koža postaje mekanija (2).U drugom ispitivanju došlo se do zaključka da je upotreba seruma dobar izbor u tretiranju kože izložene i oštećene delovanjem UV zračenja (4). Serumi se mogu koristiti kao alternativa kremama i losionima ili kao dopuna, zajedno sa kremama i losionima (2).

Iako imaju puno prednosti, sami serumi ipak nisu dovoljni za negu zrele, starije kože, ali u kombinaciji sa odgovarajućim kremama i losionima, obezbediće neophodnu hidrataciju kože. Preporuka je da se serumi primenjuju na prethodno očišćenu kožu sa nekim od proizvoda za čišćenje kože (pena, losion, mleko), a pre primene proizvoda (krema) za hidrataciju kože (2, 4-7), jer se najbolji efekti postižu primenom kozmetičkih proizvoda u tzv. slojevima. U zavisnosti od namene, serume, kao i druge kozmetičke proizvode, treba primenjivati pravilno. Tako serume namenjene hidrataciji kože treba primenjivati dva puta dnevno, ujutru i uveče (6). Serume sa antioksidantnim delovanjem protiv slobodnih radikala i zagađenja, treba primenjivati jednom dnevno i to ujutru (5), kako bi koža bila zaštićena tokom dana od različitih spoljašnjih uticaja koji dovode do stvaranja slobodnih radikala. Serume sa efektom protiv starenja treba primenjivati jednom denevno, uveče pre spavanja (9), kako bi doprineli oporavku kože tokom noći.

Literatura:

Barton S, Eastham A, Isom A, McIaverty D, Soong YL (eds). Discovering Cosmetic Science. London: Royal Society of Chemistry; 2020. pp. 312.
Werschler WP, Trookman NS, Rizer RL, et al. Enhanced efficacy of a facial hydrating serum in subjects with normal or self-perceived dry skin. J Clin Aesthet Dermatol. 2011;4(2):51-55.
Milani M, Hashtroody B, Piacentini M, et al. Skin protective effects of an antipollution, antioxidant serum containing Deschampsia antartica extract, ferulic acid and vitamin C: a controlled single-blind, prospective trial in women living in urbanized, high air pollution area. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2019;12:393-399.
McCall-Perez F, Stephens TJ, Herndon JH Jr. Efficacy and tolerability of a facial serum for fine lines, wrinkles, and photodamaged skin. J Clin Aesthet Dermatol. 2011;4(7):51-54.
Lintner K, Gerstein F, Solish N. A serum containing vitamins C & E and a matrix-repair tripeptide reduces facial signs of aging as evidenced by Primos® analysis and frequently repeated auto-perception. J Cosmet Dermatol. 2020;19(12):3262-3269.
Gold MH, Katz BE, Cohen JL, et al. Human growth factor cream and hyaluronic Acid serum in conjunction with micro laser peel: an efficient regimen for skin rejuvenation. J Clin Aesthet Dermatol. 2010;3(12):37-42.
Bacqueville D, Maret A, Noizet M, et al. Efficacy of a Dermocosmetic Serum Combining Bakuchiol and Vanilla Tahitensis Extract to Prevent Skin Photoaging in vitro and to Improve Clinical Outcomes for Naturally Aged Skin. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2020;13:359-370.
Sonti S, Makino ET, Garruto JA, et al. Efficacy of a novel treatment serum in the improvement of photodamaged skin. Int J Cosmet Sci. 2013;35(2):156-162.
Watson RE, Ogden S, Cotterell LF, et al. Effects of a cosmetic 'anti-ageing' product improves photoaged skin [corrected]. Br J Dermatol. 2009;161(2):419-426.

Dostava
Besplatna dostava

za porudžbine veće od 3000rsd

Call
Call centar

Radnim danima 08-16h, Subotom 08-14h
+381 69 /302-99-93

Kamion
Dostava u roku od 48 sata

na teritoriji cele Srbije