Skip to main content

Hedera Vita - Made with love!

rutina nege koze

SVAKODNEVNA RUTINA ZA PRAVILNU NEGU KOŽE, U ZAVISNOSTI OD TIPA KOŽE

Za savršenu kožu neophodna je redovna rutina koju bi trebalo religiozno slediti. Ovaj dnevni rat ne može se odložiti ni za jedan dan bez neželjenih rezultata. Čišćenje kože je prioritet za njen dobar izgled (1). Pravilna nega kože uvek započinje čišćenjem kože.

Temeljno čišćenje uveče (radi uklanjanja nečistoće i šminke s lica) i brzo čišćenje ujutru (radi uklanjanja toksina koji su preko znojnih žlezda dospeli do površine) važni su elementi pravilne nege za svaki tip kože. U tu svrhu koriste se sapuni, proizvodi za čišćenje koji se ispiraju ili maramice za skidanje šminke, toneri ili osveživači. Klasični sapuni mogu dovesti do isušivanja kože, a pri tom ne skidaju šminku u potpunosti. Umesto toga, preporučuje se upotreba proizvoda za čišćenje bez sapuna, proizvoda za čišćenje koji se ispiraju i maramica za skidanje šminke. Tonici ili osveživači uklanjaju sve ostatke nečistoća i ostatke proizvoda za čišćenje. Tonici sa alkoholom dobro uklanjaju višak masnoća, ali mogu isušiti kožu, pa su tonici bez alkohola bolji izbor (1).
 

Posebnu pažnju treba posvetiti čišćenju očiju i usana. Za posebno osetljivo područje oko očiju treba koristiti proizvode poput onih za uklanjanje šminke za oči ili mešavinu ricinusovog i ulja slatkog badema (2).

Proizvodi za hidrataciju kože su formulisani za pravilnu negu različitih tipova kože. Losioni i emulzije su dizajnirani za normalnu do masnu kožu. Kreme su pogodnije za nežniju kožu. Osim za vrlo suvu kožu, inovativne, veoma lagane formulacije sadrže hidratantne sastojke i pogodne su za svaki tip kože. Gelovi i hidratantni kremovi bez ulja savršeni su za masnu kožu. Kako bi se dodatno zaštitila koža, hidratantnim kremovima često se dodaju sastojci protiv starenja, poput UV filtera i hranjivi sastojci, poput vitamina. Noćni kremovi su korisni za suvu kožu i preporučuju se nakon dvadeset pete godine. Treba izbegavati veoma teške kremove jer mogu dovesti do nadutog izgleda (1).

Uobičajeni hidratantni kremovi mogu izazvati natečenost i istegnuti vrlo nežnu kožu koja okružuje oči. Za pravilnu negu ovog osetljivog područja potrebni su posebni proizvodi kao što su gelovi za oči i kremovi za oči. Gel za oči kao deo jutarnje rutine osvežiće kožu, dok će malo krema za oči tokom noći ojačati tkiva (1).
 

Ako želite da vaša koža izgleda besprekorno i da uz to postignete zdrav sjaj i ujednačen ten, osnovni preduslov za to je da joj pružite adekvatnu negu svakog dana.

NORMALAN TIP KOŽE    
Za ovaj tip kože pravilna nega podrazumeva održavanje kože u dobrom stanju i sprečavanje narušavanja prirodne ravnoteže (1). Ne zahteva previše nege, i čak uz normalno čišćenja tela dva puta nedeljno, ovaj tip kože zadržava zdrav sjaj. Dnevna rutina podrazumeva pre svega čišćenje kože (1). Čak i ako ste umorni, u kasnim večernjim/noćnim satima, pre odlaska na spavanje neophodno je očistiti kožu (2). Klasični, tvrdi sapuni nisu pogodni za čišćenje normalnog tipa. Mogu se koristiti blagi sapuni poput sapuna za bebe (1). Bolji izbor je mleko za čišćenje lica i proizvodi za čišćenje koje treba dobro isprati nakon primene ili maramice za skidanje šminke formulisane za normalnu do suvu kožu. Tokom noći, sa ciljem da se zadrži normalan balans vlage, poželjno je naneti tanak sloj bogatog hidratantnog krema (2) ili laganog noćnog losiona (1). 

Ujutru je potrebno oprati kožu samo vodom (naizmenično hladnom i toplom vodom), a potom je tretirati sa tonikom za normalnu kožu – bez alkohola, ili sprejem sa mineralnom vodom i laganim dnevnim kremom sa UV filterima. Uvek pre nanošenja šminke na kožu treba naneti hidratantni krem (2). U slučaju da zbog varijacija u vremenu osetite da Vaša koža postaje masnija ili suvlja na bilo kojoj regiji Vašeg tela možete primeniti odgovarajući hidratantni ili losion za premašćivanje kože, ali imajte na umu da tretirate samo određene regije sa promenama, a ne celu kožu (1).

SUVI TIP KOŽE
Ovaj tip karakteriše blago hrapava tekstura kože sa osećajem zatezanja (1). Koža je uglavnom fina ali i veoma osetljiva, nije elastična i na licu je sklona pojavi crvenila (rozacea) i bora (2), perutanju, pucanju i svrabu (1). Dnevna rutina podrazumeva obavezno večernje čišćenje kože uz upotrebu masnog mleka ili kombinacije ulja za čišćenje kože. Mogu se koristiti i maramice za skidanje šminke za normalnu do suvu kožu ili proizvodi za čišćenje koje je potrebno dobro isprati vodom nakon nanošenja. Koža sklona rozacei zahteva čišćenje sa hipoalergenim proizvodima. Upotreba sapuna je zabranjena kod suvog tipa kože (2). 

Za pravilnu negu ovog tipa kože potrebno je svako veče naneti mleko za suvu kožu tela, a za lice bogat hranljivi hidratantni krem. Jutarnja rutina podrazumeva pranje kože samo vodom (naizmenično hladnom i toplom vodom), a potom na kožu treba naneti tonik– bez alkohola, ili sprej sa mineralnom vodom i ne suviše masan dnevnim krem sa UV filterima. U slučaju suve kože sklone rosacei treba koristiti hipoalergeni dnevni krem sa UV filterima. Uvek pre nanošenja šminke treba kožu tretirati hidratantnim kremom (2).
 

MASNI TIP KOŽE
Ovaj tip karakteriše zadebljala, masna koža sa proširenim porama, komedonima, gruba, sa neravninama i nepravilnostima, često sklona bubuljicama, aknama i flekama (1, 2).  Može izgledati masno nakon buđenja i obično postaje masno sjajna već sat vremena nakon pranja (1). Pravilna nega masne kože započinje njenim temeljnim čišćenjem. Dnevna rutina podrazumeva obavezno večernje čišćenje kože korišćenjem nemasnog mleka i vode ili tonika za masnu kožu. U te svrhe koriste se adstringentni tonici, ali treba biti obazriv i ne preterati, kako se ne bi uklonila sva masnoća sa površine kože i napravio veći problem. Iako tvrdi sapuni temeljno čiste kožu i uklanjaju masnoće stvarajući osećaj čistoće, ne preporučuje se njihova dugotrajna upotreba čak ni kod masnog tipa kože.  Za uklanjanje ostataka šminke koristiti proizvode koji ne sadrže sapun ili maramice za skidanje šminke za normalnu do masnu kožu i dobro isprati vodom nakon upotrebe (1).

Masna koža lica sklona aknama zahteva čišćenje sa hipoalergenim proizvodima za masnu kožu, dok sapun nije poželjan za upotrebu. Za masnu kožu sklonu aknama preporuka je da adstringentni tonici ne budu na bazi alkohola (2). 
Za pravilnu negu kože masnog tipa treba primeniti lagane noćne kremove. Jutarnja rutina podrazumeva pranje kože samo vodom (naizmenično hladnom i toplom vodom) (2) ili proizvodima koji ne sadrže sapun (1). Nakon čišćenja kože treba primeniti lagane dnevne kremove koji imaju UV zaštitu. Pre nanošenja šminke ne preporučuje se primena bilo kog proizvoda na ovaj tip kože, osim tonika i to u veoma maloj količini (2).

KOMBINOVANI TIP KOŽE
Kombinovani ili mešoviti tip kože karakterišu masne površine u oblasti T-zone lica i suve površine sa grubim, nepravilnim oblastima lica (1, 2). Dnevna rutina podrazumeva obavezno večernje čišćenje kože uz upotrebu mleka i tonika za mešoviti tip kože. Za pravilnu negu kože mešovitog tipa treba primeniti bogate hidratantne noćne kremove. Jutarnja rutina podrazumeva pranje kože samo vodom (naizmenično hladnom i toplom vodom). Nakon čišćenja kože treba primeniti lagane dnevne kremove koji imaju UV zaštitu. Pre nanošenja šminke na kožu treba naneti hidratantni krem, pre svega na suve regije kože lica kao što su obrazi i vrat (2).
 

NEDELJNA RUTINA ZA PRAVILNU NEGU KOŽE
Nedeljna rutina predstavlja bitan deo pravilne nege kože i podrazumeva primenu određenih proizvoda, poput maski i pilinga jednom ili dva puta tokom sedmice kako bi se koža dodatno, dubinski očistila i osvežila.

Maske za čišćenje lica najčešće su na bazi gline ili sadrže sastojke poreklom iz voća koji apsorbuju suvišne masnoće. Enzimi iz voća čiste kožu dubinski i vraćaju joj prirodan sjaj (1). Izbor maski za pravilnu negu lica zavisi od tipa kože, međutim za sve tipove kože maske na bazi jogurta su dobar izbor (2). Hidratantne maske daju suvoj koži podršku, peglaju fine bore i osvežavaju lice (1). Nakon primene maske, kožu treba osvežiti odgovarajućim tonikom (2). 
 

Piling kože donosi posebne blagodeti koži uklanjajući mrtve ćelije, pa koža izgleda glatko, zdravo, osveženo sa prirodnim ujednačenim tenom (1, 2). Međutim, pilinge treba koristiti oprezno jer kod veoma masne ili nežne koža upotrebom pilinga može doći i do pogoršanja stanja, posebno, ukoliko se često primenjuje. Uz pravilnu negu nežne kože primena pilinga jednom nedeljno je i više nego dovoljna, a za masnu kožu i dva puta nedeljno. Preporuka je da se piling primenjuje u večernjim satima, kako bi se koža tokom noći obnovila i odmorila od šminke (2).
Posebnu pažnju treba posvetiti usnama. Za usne se preporučuje primena pilinga jednom nedeljno. Nakon pilinga usne treba premazati kakao puterom i ostaviti da deluje 5 min pre nego što se ukloni višak putera. Piling treba izvoditi u večernjim satima, pre spavanja, kako bi se koža usana obnovila tokom noći (2).


Reference:
1. Gupta R. Skin Care. New Delhi: Diamond Pocket Books (Pvt.) Limited; 2004.
2. Mosco V, Passeri A. School of Makeup: Learn a step by step beauty make up routine. Firenza: Edimedia; 2015.
 

Dostava
Besplatna dostava

za porudžbine veće od 3000rsd

Call
Call centar

Radnim danima 08-16h, Subotom 08-14h
+381 69 /302-99-93

Kamion
Dostava u roku od 48 sata

na teritoriji cele Srbije